Na een aantal blogs over de 6 domeinen en de ervaringen van mijn collega’s is nu aan mij de eer om te schrijven over mindfulness. 

Als jullie zijn zoals ik roept dat in eerste instantie een beeld op van zweverig, vaag gedoe en niet meer met beide voeten op de aarde staan. Wat heb ik me daar destijds in vergist!

Als je mindfulness letterlijk vertaald komt je uit op opmerkzaamheid . En dat is ook de basis van mindfulness training, leren opmerken wat er nu aan de gang is. Van de gedachten (lees twijfels) die ik heb over hoe ik mijn zinnen het beste neer kan zetten tot de zon die buiten schijnt op dit moment. Tegelijkertijd merk ik op hoe snel mijn gedachten van het een naar het ander verspringen en probeer ik mezelf telkens weer terug te brengen naar het schrijven van dit blog. 

Zoals oma altijd zei “een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd”  wat voor veel mensen als effect heeft dat ze continu maar proberen hun lijstjes af te werken om rust te vinden. Ik denk weleens dat als je je hoofd zelf een beetje kunt opruimen je nog veel meer rust creëert ondanks de chaos om je heen. Door te (leren) observeren kun je vaak patronen gaan herkennen in je eigen gedachten en gedrag. Bijkomend voordeel voor de meesten, als bijwerking wordt je er vaak meer ontspannen van.

Mindfulness is op  veel verschillende manieren toe te passen in je leven. Van hele traditionele oefeningen zoals een bodyscan tot mindfull wandelen. Van oefeningen die een uur kosten tot een korte adempauze om even in te checken. Persoonlijk denk ik dat het vooral bij jou moet passen en bij het moment waarin je dan leeft. Als je maar met een open blik en zonder oordelen (vooral naar jezelf) aan de gang gaat, is het een vaardigheid die iedereen op zijn eigen tempo kan ontwikkelen. 

Een mooie manier om de chaos van gedachten en gevoelens in je eigen hoofd op te ruimen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *