Overgangsklachten en vitaliteit

Ja, ook ik mocht er aan geloven. Twee jaar geleden kwamen de eerste opvliegers. Opeens een warm gevoel overdag, maar niet enorm aan het transpireren. In de nacht ook warm, maar ik dreef gelukkig niet mijn bed uit. Als dit het is, dacht ik nog, dan red ik dit prima zo.

Gedurende de daaropvolgende maanden werd ik 4x per nacht wakker, werd ik meer vermoeid. Logisch, want ik sliep minder goed. Mijn schildklierwaardes waren goed, dus daar kon de vermoeidheid ook niet van komen.
Toch zelf met mijn slaap aan de slag gegaan d.m.v. ademhalingsoefeningen, mindfulness. Allemaal heel fijn, maar het onrustig slapen bleef aanwezig.
Tijdens 1 van de bekkenbodemspreekuren in het SKB, waar wij als bekkenfysiotherapeuten van VersGras in participeren, gaf de gynaecoloog uitleg aan een patiënt over de overgang en over verpleegkundig overgangsconsulente Linda ter Woerds. Dat zette mij aan het denken en ik besloot zelf ook een afspraak bij Linda te maken. Mogelijk kon zij wat tips geven.

Zo gezegd zo gedaan. Vooraf kreeg ik een vragenlijst toegestuurd en deze ging weer ingevuld retour, zodat Linda het consult kon voorbereiden. Tijdens het eerste consult werden alle antwoorden besproken, maar werd ook mijn medische voorgeschiedenis gecheckt, werd mijn voeding en beweging besproken en werd stress uitgevraagd. Ook de bloeddruk, hartslag en gewicht werden gecontroleerd. Voeding en mogelijke invloed op mijn klachten en/of opvliegers was bij mij in orde, net als mijn beweging/ sport en er waren geen kenmerken van stress. Wat overbleef waren mijn stijve (duim)gewrichten en mijn slaapprobleem. Dat laatste zorgde voor vermoeidheid, kort lontje, “breinmist”, waardoor echt minder scherp tijdens mijn werk.
Linda legde duidelijk de hormoonveranderingen uit en kon veel van mijn klachten verklaren. Daling van de geslachtshormonen tijdens de overgang heeft o.a. invloed op slaapritme en -diepte en op de aanmaak van melatonine en ons gelukhormoon serotonine. Ook zorgt daling van de geslachtshormonen voor minder doorbloeding en vochtigheid van slijmvliezen en bindweefsel, waardoor stijve spieren en pijnlijke gewrichten kunnen ontstaan.
Linda schreef een brief voor mijn huisarts, met daarin een advies. Ik heb een afspraak gemaakt met mijn huisarts en ben, na een kort onderzoek en overleg, uiteindelijk gestart met bio identieke hormonen middels een pleister. Niet dat ik perse aan de hormonen wilde, maar dit bleek voor mij de beste optie, aangezien leefstijl en al het andere wel goed was. Na 6 weken weer controle bij Linda en na 3 maanden bij de huisarts, ook om mijn schildklierfunctie te controleren.
Ik ben nu een jaar verder en ben erg blij met het resultaat. Mijn gewrichtsklachten zijn bijna niet meer aanwezig, geen opvliegers meer en ik slaap zoveel beter! Dit alles heeft enorm veel invloed heeft op mijn dagelijkse activiteiten en mijn werk, zo fijn!!

Mijn ervaring bij Linda, heb ik ook gedeeld op mijn werk. Het is belangrijk dat overgangsklachten herkend en serieus genomen worden, wat binnen onze praktijk gelukkig zo is.
Als vitale tak binnen onze praktijk zijn wij gaan samenwerken met Linda. Op woensdagmiddag heeft zij spreekuur in Winterswijk. Ook hebben Linda en ik op 6 maart 2024 een informatie avond georganiseerd over de overgang, bekkenfysiotherapie en vitaliteit. Er was veel belangstelling en veel positieve reacties na afloop.  Deze avond wordt daarom in het najaar 2024 nogmaals georganiseerd.

Dus ervaar je klachten, of twijfel je of deze klachten bij de overgang horen? Schroom niet en neem contact met ons op.
Ik gun jou ook een fijne overgang.

Groet Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *