Een sterke core, wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld?

Bij een sterke core wordt vaak gedacht aan het hebben van een sixpack. En door vaak zware buikspieroefeningen te doen krijg je op den duur (met heel veel discipline) een blokjes buik. 

Echter wordt hier vaak verkeerd over gedacht. Een sterke core is eigenlijk niks anders dan een goede samenwerking tussen de spieren van je romp. Hier bedoelen we je rug -en buikspieren mee. Deze spieren liggen diep tegen je wervelkolom aan en zijn daardoor in staat om je romp te stabiliseren, wat van belang is in je dagelijks functioneren.

Een aantal voordelen van een sterke core:

  • meer kracht leveren met armen en benen
  • sportieve prestatie verbeterd
  • mentale weerbaarheid verbeterd
  • voorkomen van het (opnieuw) krijgen van rugklachten
  • minder klachten van je bekkenbodem

Welke oefeningen kan ik dan het beste doen?

Het doen van sit-ups zijn toch goede buikspieroefeningen? Met deze oefeningen train je inderdaad een deel van je buikspieren (de rechte buikspieren) maar juist de diepe dwarsliggende buikspieren zijn belangrijk voor het stabiliseren van je romp. Deze buikspieren train je het meest effectief door je romp in een neutrale/rechte positie te houden en daarnaast bijvoorbeeld je armen en benen te bewegen. In deze houding beweeg je in je dagelijkse activiteiten ook, dus daarom is dit het meest effectief. 

Voor mijn zwangerschap gaf ik 1x p.w. een half uur core training op de sportschool. Veel mensen verwachten dat je tijdens zo’n korte sessie niet “moe” wordt of niet optimaal je buikspieren traint. Maar geloof me, als je tijdens 30min je core traint op bovenstaande manier, dan ben je na deze sessie moe en voldaan en heb je de volgende dag gegarandeerd spierpijn!

Carleen Drostenborg 

MSc. Sportfysiotherapeut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *