Thermoregulatie

“Jah ,daar gaan we dan, nu moet ik toch echt in beweging komen” (bedenk ik me),

Daar sta je dan, in je badpak, aan de rand van een meertje. Het is buiten 6 graden en het regent. Het water heeft een temperatuur van 4 graden. Ik voel de zenuwen in mijn buik, mijn voet zet de eerste stap. Ik voel een koude rilling door me heen gaan en ik voel mijn adem stokken.

Na een diepe zucht zet ik de volgende passen in het koude water. Enkele seconden later ben ik tot mijn kin in het koude water. Ik voel mijn huid tintelen. Ik moet moeite doen om mijn ademhaling onder controle te houden en voel mijn hartslag. Na 20 tellen besluit ik me weer richting het strand te begeven.

Nog geen 10 minuten later voel ik me van top tot teen heerlijk warm, voel ik me stoer, sterk en euforisch. Ik heb dit gewoon gedaan, ik voel me echt trots op mezelf.

Dit is de essentie van hoe ons lichaam werkt. Bij spanning of bij stress gedachten reageert ons lichaam. Het maakt ons alerter, scherper en bewuster door een combinatie van processen. Bij voldoende zelfvertrouwen, positieve ervaringen op gebied van hoofd en lichaam, kunnen we deze stress reguleren. Het is dan een gezonde activatie die ons vooruit helpt, ons brengt waar we willen zijn.

Na het volbrengen van ons gestelde doel, of doorstaan van het ongemak, komt het moment van trots. Zeker als we dit samen met andere doen versterkt dit ons gevoel van vreugde. Dit moment en gevoel komt vanuit mentale kracht gecombineerd met hormonen van dopamine en DHEA die ons een gevoel van ontspanning en plezier geven. Dit gehele proces helpt ons om het stresssysteem weer uit te zetten en in herstel te komen.

Hoe beter het lichaam kan schakelen tussen stress en herstel hoe veerkrachtiger wij zijn. Maar ook het ervaren van ongemak doorstaan en bereiken van succes draagt positief bij aan ons zelfbeeld. Het totale plaatje zorgt ervoor dat we daadwerkelijk sterker, veerkrachtiger en stressbestendiger worden. Veel mensen ervaren dat dit zelfs beter werkt dan steeds een stapje minder gaan doen. Terwijl dit vaak het eerste advies is bij een continue gevoel van stress.

Overweeg jij nu ook om eens in de sauna of een koud meer te duiken?

Wie weet treffen we elkaar daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *