De strategie om te doen wat onmogelijk lijkt

Een bord vol met spruitjes, wat moet je er mee! Het is zo’n grote berg dat je de andere kant van de tafel niet eens meer ziet. Hoe ga je dat ooit op krijgen? Misschien begin je als een malle met eten of ga je er met je rug naar toe zitten en doe je of het er niet is. Een ander vraagt misschien hulp of uit zijn ongenoegen. Weer een ander stelt zichzelf gerust door bij elke hap zichzelf te motiveren “nog maar een paar”, “zoveel zijn het er niet”.  Maar als die berg zo groot is dat jouw favoriete strategie niet werkt wat doe je dan?

Onze manier van omgaan met tegenslagen heeft directe invloed op hoe vitaal we ons voelen in het leven. Voel je je sterk genoeg om de onvermijdelijke tegenslagen van het leven aan te kunnen.

Om het gelijk ingewikkelder te maken er is niet een juiste manier om met dingen om te gaan. Iedereen doet het op zijn eigen manier en elke situatie is anders. Het is wel handig om meerdere strategieën toe te kunnen passen, zodat je keuze hebt. Het gaat er dus om wat voor jou werkt.  

Stel dat je in het geval van de spruitjes alleen je frustratie en irritatie zou uitten, lucht dat op de korte termijn waarschijnlijk op. Net als het tegen jezelf zegt “het komt wel goed”. Je zult daarnaast ook moeten beginnen met eten om de berg weg te krijgen.

Als die berg spruitjes continue wordt aangevuld en je enige strategie is de spruiten opeten werkt dat ook niet. Dan raak je uitgeput. De problemen actief proberen op te lossen werkt alleen als het probleem ook op te lossen is.

In alle gevallen is het zinvol om bewust te kijken naar de situatie en naar jezelf. Ben je je bewust van wat het probleem precies is? Zijn het de spruitjes zelf? Of is het probleem eigenlijk iets anders, misschien wel de persoon die maar continu spruitjes op je bord opschept terwijl jij daar niet om hebt gevraagd. Of misschien ben je dat zelfs ongemerkt zelf?

Ben je bewust van de manier hoe je er mee omgaat? Heb je door dat je bent gevlucht in werk, sport of andere dingen om maar niet aan tafel te hoeven zitten en spruitjes te eten? Heb je door dat je voor de zoveelste keer aan het mopperen bent bij je vrienden en collega’s over die spruitjes? Werkt dat voor je op korte en op lange termijn? En wat is (ongemerkt) het effect hiervan op anderen?

Wil je een eerste kleine stap zetten naar een vitaler leven begin dan met je bewust worden hoe jij omgaat met tegenslagen. Kijk eens terug naar de tegenslagen van afgelopen week en probeer je bewust te worden van de manier waarop jij bent omgegaan met die tegenslag. En kijk ook eens eerlijk naar wat het probleem nou precies was. Was het probleem daadwerkelijk dat alle stoplichten rood waren? Of was dat je niet te laat wilde komen? En waarom was je dan laat?

geschreven door Fenneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *