Comfort zone, muppets en wijze uilen

Iedereen kent het wel, iets willen doen wat ver buiten je comfortzone ligt. Of ergens voor gevraagd worden dat ver buiten je comfortzone ligt. En dan…wat doe je…


Zo ook ik…heel vaak heb ik gedacht, nee dat kan ik toch niet maken, dat lukt toch niet enz. Het begon een aantal jaren geleden met het feit dat mijn werkplek niet meer fijn voelde, ergens diep van binnen wilde ik wel wat anders. Toen kwam dat ene mailtje waarvan ik dacht: wauw echt, en nu.

Met heel veel twijfel heb ik de stap gewaagd, veel tranen, veel zorgen, tig keer op het punt gestaan om het alsnog niet te doen. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan. Daar begon mijn route, mijn route naar daar waar ik diep van binnen van droomde, maar niet aan durfde te denken. Alle stappen die ik zette buiten mijn comfortzone brachten veel stress met zich mee, maar ook ‘muppet’ gedachtes. Dit zijn gedachtes als: ik kan dat niet, mensen willen mij toch niet, ik ben daar veel te oud voor enz. Eigenlijk negatieve gedachtes die zouden bevestigen waarom je iets niet moet doen.

Door toch wat stappen te zetten ontdekte ik dat het me een soort van vertrouwen gaf. Zo ging ik een aantal webinars geven bijvoorbeeld. Maar elke keer met veel stress en muppetgedachtes vooraf.

Uiteindelijk ging ik in februari ’23 de 6-domeinen cursus doen. Dit veranderde echt iets. Niet alleen leerde ik over voeding, immuunsysteem, ademhaling en stress, ik leerde ook om anders naar stress te kijken. Zo kwamen er wijze uilen in mijn hoofd. Tegenover elke muppet staat ook een wijze uil, alleen die is veel zachter dan de muppet. Een muppet schreeuwt altijd harder. Het is de kunst om te leren naar de wijze uilen te luisteren. Ook al is dat niet altijd makkelijk.

Een voorbeeld waar ik privé tegenaan liep: als jong meisje wilde ik al paardrijden, maar dat ‘mocht’ niet. Toen mijn dochter ging paardrijden ging het toch weer kriebelen. Ik dacht al, waar heeft ze de wil vandaan om te gaan paardrijden. Mijn kriebels werden alleen maar groter, tot mijn dochter zei: mamma waarom ga je het niet gewoon een keer proberen….nou nee joh:

Muppets: je bent toch al 39! Dat kan toch niet meer, je bent veel te zwaar, niemand doet zoiets, het is toch heel gek dat je dat nu nog wil.

Ik wist dat ik ook een wijze uil had die zei: als je het niet probeert weet je niet of het leuk is. Je bent nooit te oud om te leren. De meiden van de manege willen dat vast proberen met je. iets wat je graag wilt moet je gewoon proberen. Het zou toch zonde zijn als je je eigen wensen niet laat uitkomen.
En zo heb ik toch een proefles geboekt en daarna…nog 4 lessen. Toen was ik verkocht, het was heerlijk, zo’n dier, zo eerlijk, zo’n spiegel. En nu rijd ik elke week en sta zelfs op het punt proeven te gaan rijden.

Ook dat was weer een klein stukje vertrouwen. Ondertussen paste ik ook de geleerde dingen uit de 6-domeinen cursus toe. Lage maaltijdfrequentie, ademhalingsoefening en zo nog een aantal dingen. Op meer vlakken merkte ik dat er verschillen begonnen te komen. Ik viel 13 kg af, dat deed mijn vertrouwen toenemen. Ik kreeg meer energie. Dit zorgde er voor dat ik makkelijker naar mijn wijze uilen kon luisteren. Ze werden luider en sterker. Zo werd ik sterker. Ik kan dingen makkelijker relativeren, makkelijker met tegenslagen omgaan en niet meer van dingen weken van slag zijn.

Maar doordat dit allemaal gebeurde, werd het makkelijker om stappen buiten mijn comfortzone te zetten. Ik had nooit gedacht dat ik gevraagd zou worden voor het opnemen van een podcast, dat gebeurde! Maar vooral, ik heb het gedaan! Zonder blikken of blozen zei ik ja dat ga ik doen. Het gaf wel onrust en stress in de laatste paar dagen voor de opname. Maar niet weken ervoor al. Ik kon de stress van me af zetten door goed naar mijn wijze uil te luisteren: ze vragen je niet voor niets, je kunt dit best, het past in de groei die je doormaakt! Dit is een kans die weer deuren opent voor de toekomst. Een webinar geven, nou gewoon leuk om te doen. Wel gezonde kriebels, maar geen stress meer.

Zo sterk als ik me op dit moment voel, heb ik nooit gehad. Het geeft motivatie om door te gaan met alle tips uit de 6-domeinen en te kijken waar het eindigt en wat er allemaal nog op mijn pad komt.

Kortom: luister eens wat vaker naar je wijze uilen in plaats van naar je muppets!

Groetjes Elles

One thought on “Comfort zone, muppets en wijze uilen

 1. Wat een prachtig verhaal Elles.
  Heel herkenbaar ook.
  Die Muppets.
  En stoer hoor paardrijden !
  Ben ook weer begonnen met cursus die ik anderhalf jaar geleden had afgebroken. Omdat ik nu merk dat ik er weer voor opensta.
  Interessant ook die 6 domeinen cursus .ga me er eens in verdiepen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *