6-domeinen en een traag werkende schildklier.

Blog Marieke:

In maart 2022 ben ik begonnen met de 6 domeinen cursus van Physis Academy. Ten eerste uit eigen interesse (vermoeidheidsklachten bij traag werkende schildklier). Daarnaast merkte ik ook, dat sommige van mijn klanten niet verder kwamen met alleen (bekken)fysiotherapie. Na verder doorvragen, ontdekte ik dat er naast bijvoorbeeld bewegingsproblemen vaak ook problemen waren met voeding, slaap, stress, ademhaling en/of het functioneren van het immuunsysteem. Tijdens de cursus heb ik enorm veel geleerd over de onderlinge relaties tussen deze domeinen en praktische tools gekregen om hiermee om te gaan.

Om klanten goed te kunnen begeleiden, was ik wel benieuwd wat het bij mijzelf zou doen en opleveren, zodat ik deze ervaring mee kon nemen naar klanten toe.


Mijn overtuigingen voorafgaand aan de start:

• Mijn voedingspatroon is prima (zo lang er maar geen M&M’s in huis zijn).
Ontbijt overslaan kan echt niet, want van jongs af aan al geleerd dat het ontbijt erg belangrijk is. Ik word trillerig als ik niet regelmatig eet. Ik ben sportief en slank, wanneer ik nog minder vaak ga eten, val ik veel te veel af.

• Ademhaling: als bekkenfysiotherapeut leer je hier zoveel over, dus dat moet wel goed zitten bij mijzelf.

• Vermoeidheid/ koud hebben: volgens mij was de oorzaak m.n. mijn traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) en extra aanwezig wanneer mijn medicatie niet goed was ingesteld (meestal 1x per jaar), dan vaak ook meer kans op obstipatie/ harde ontlasting.

Na de eerste 2 dagen cursus, ben ik gestart met maaltijdfrequentie minderen en iets minder koolhydraten. De eerste 2 weken was echt wel even wennen/ doorzetten, maar langzaam begon ik verschil te merken. “Suikerdips/ trillerig zijn” namen af en verdwenen en (bijna) geen behoefte meer aan zoet. Dus 3 of 2x per dag eten met voldoende voedingstoffen kostte geen moeite meer. Maar het fijnste: binnen een maand meer energie!
Later in het traject toch ook mijn ademhaling aangepakt (ik bleek een mondademhaler). Doordat ik door de neus ging ademen en in de nacht ook meer met gesloten mond sliep werd ik uitgeruster wakker.

Ik ben nu 1 jaar verder en ben qua gewicht maar 2 kg kwijt, zit strakker in mijn vel (afvallen was juist niet mijn doel).

Koud heb ik het niet meer en geen last meer van obstipatie/ harde ontlasting.

Qua energie? Jaar lang erg goed gegaan. Nu met de menopause een extra uitdaging, maar hierover later meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *