Overgang, vitaliteit en bekkenfysiotherapie

Wanneer je aan de overgang denkt, denk je vaak aan opvliegers. Vaak wijzen klachten heel duidelijk naar de overgang, maar er zijn ook klachten die hier veel minder op wijzen zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn en stemmingswisselingen. Wat wel steeds duidelijker wordt, is dat veel vrouwen hier dusdanig veel hinder van ondervinden, dat dit zelfs kan leiden tot langdurige uitval of verzuim van het werk. Door de daling van de vrouwelijke hormonen kan een verhoogd risico ontstaan op andere ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus of osteoporose.

Ook bekkenbodemproblemen komen vaker voor in deze periode. Denk dan bijv. aan verlies van urine- en/of ontlasting, verzakkingen. Net als bij andere spieren wordt ook de bekkenbodemspier zwakker naarmate je ouder wordt en afname van vrouwelijke hormonen na de overgang heeft ook invloed.

Maar gelukkig is het niet alleen maar ellende, er is zeker iets aan te doen.

Op 6 maart a.s. organiseren Marieke en Linda op een luchtige, vrolijke en interactieve wijze een informatieavond over de overgang en bekkenbodemproblemen.

Herken jij je in een aantal klachten of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je meer weten? Meld je dan aan voor deze avond en je gaat naar huis met een schat aan informatie en praktische tips.